به گزارش تابناک مازندران، حداقل دوره زمانیست که باید از هنگام سمپاشی تا برداشت محصول بگذرد تا آن سم در گیاه تجزیه شده و محصول قابل خوردن باشد و لازم بذکر است که این دوره در اثر رشد رویشی گیاه و تابش نور خورشید و عمل فتوسنتز از گیاه خارج می شود.
بر اساس این گزارش، درصورت چیدن محصول و نگه داشتن آن برای سپری شدن این دوره باید گفته شود که کارنس و تجمع سموم در محصول از بین نخواهد رفت.
سموم به 3 دسته تقسیم می شوند:
سموم تماسی: دراثر برخورد آن با آفات یا بیماری سبب از بین رفتن آفات یا بیماری می شوند. این سموم دوره کارنس ندارند و همانطور که از نام این سموم معلوم است فقط خاصیت تماسی دارند.
سموم نفوذی: درصورت استفاده در اندام گیاه میماند (شامل دمبرگ و سطح برگ). درصورت استفاده از این سموم باید چند روزی سپری شود تا دوره کارنس آنها سپری شود و میوه و سبزی آماده استفاده شوند.
سموم سیستمیک: خطرناکترین نوع سموم هستند که متاسفانه در ایران استفاده زیادی دارد و دوره کارنس بالایی نیز دارند.
پس تعداد روزهای این دوره بسته به نوع سم و نوع گیاه متفاوت است.
رعایت کارنس بخصوص برای میوه هایی که به مصرف تازه می رسند و همینطور سبزیها و محصولات جالیزی اهمیت حیاتی دارد.
یک نوع تقسیم بندی دیگر بر اساسی دوره کارنس برای سموم:
دوره کارنس سه نوع است:
سموم بدون دوره کارنس (0 روز)
سموم با دوره کارنس کوتاه مدت (15-1 روز)
سموم با دوره کارنس بلند مدت (60-15 روز)
اگر جلوی دوره کارنس، علامت صفر یا 0 بر روی یک سم نوشته شده باشد، به این معناست که شما میتوانید محصول گیاه را در همان روزی که سم را استفاده میکنید، برداشت نمایید. یعنی این سم دوره کارنس ندارد.