مجموعه بیست‌جلدی «تاریخ جامع ایران» با تاکید بر ارزش این مجموعه در پر کردن یک خلأ، رونمایی شد.
کد خبر: ۴۸۵۸۷
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۶:۱۶ 17 June 2015
به گزارش تابناک یزد، مراسم رونمایی از « تاریخ جامع ایران» امروز (26 خردادماه) با حضور چهره‌هایی همچون آیت‌الله هاشمی رفسنجانی؛ رئیس مجلس تشخیص مصلحت نظام‌، علی جنتی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدکاظم موسوی بجنوردی‌؛ رئیس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی‌ و تعدادی از شخصیت‌های علمی، فرهنگی و سیاسی در مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار شد.

علی جنتی - وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی – در این مراسم با تقدیر از تلاش‌ برای نگارش و تدوین کتاب «تاریخ جامع ایران» گفت: به خوبی می‌دانم که دشوارترین نوع پدیدآوری، تاریخ‌نگاری و دایره‌المعارف‌نگاری است که کاری سخت و زمان‌بر است.

او در ادامه اظهار کرد: کار دایره‌المعارف‌نویسی از سه منظر سخت است؛ نخست اینکه زمان‌بر است؛ تا آنجا که ممکن است یک پژوهشگر چند دهه عمر خود را صرف نگارش یک مقاله و یک اثر کند و چه بسا پژوهشگرانی در حین تحقیق و پژوهش در این‌باره از دنیا بروند. از جمله این افراد که در نگارش «تاریخ جامع ایران» نقش داشته‌اند‌ ولی عمرشان کفاف نداد تا چاپ این اثر را ببینند می‌توان به مرحوم ایرج افشار‌، شرف‌الدین خراسانی‌، عنایت‌الله رضا‌ و نوشین‌دخت نفیسی اشاره کرد.

او افزود: اگرچه کالبد خاکی این شخصیت‌ها اجازه نداد تا ثمره کارشان را ببینند اما ارواح‌شان از به ثمر رسیدن این اثر بهره‌مند خواهد شد.

رونمایی از کتاب "تاریخ جامع ایران"

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دومین نکته مهم در نگارش دایره‌المعارف‌نگاری در حوزه تاریخ را برخورداری از دانشی جامع از سوی پدیدآورندگان آن دانست و گفت: با توجه به اینکه تاریخ‌نگاری دانشی جامع می‌طلبد هر پدیدآورنده و مولفی نمی‌تواند دست به چنین کاری بزند زیرا تاریخ‌نگاری دقیق‌ترین نوع پدیدآوری در فرهنگ مکتوب به حساب می‌آید.

او سومین نکته درباره اهمیت تاریخ‌نگاری را عشق بی‌حد و حصر پژوهشگران و محققان به فرهنگ و تاریخ این مرز و بوم دانست و گفت: اگر این عشق و علاقه در پژوهشگران کتاب «تاریخ جامع ایران» وجود نداشت‌، یا این اثر به وجود نمی‌آمد یا به سختی به نتیجه می‌رسید.

جنتی سپس به خود این کتاب بیست‌جلدی اشاره کرد و گفت: از محتوای این کتاب پیدا است که نویسندگان متعددی با تسلط بر منابع دست به تحقیق، استخراج و استنتاج منابع زده‌اند و دقت بالای آنها در این کار باعث شده رنج چندین ساله را برخود هموار کنند تا مجموعه‌ای مستند فراهم کنند.

وزیر فرهنگ در ادامه درباره اهمیت تاریخ و تاریخ‌نگاری اظهار کرد: تاریخ مجموعه فرهنگ و سیاست‌ یک جامعه است. بدون تردید هدف کتاب «تاریخ جامع ایران»‌ آشنایی عمیق ایرانیان و غیرایرانیان با تاریخ و عناصر هویت‌ساز فرهنگ ایرانی است.

او سپس با بیان جملاتی از سخنان شخصیت‌ها و بزرگان علمی و دینی درباره اهمیت تاریخ اظهار کرد: ملتی که از تاریخ خود خبر نداشته باشد‌ نمی‌تواند از سنگلاخ حوادث عبور کند و این ملت طعم تلخ شکست را زودتر از پیروزی تجربه می‌کند.

جنتی گفت: فراموش کردن تجربه‌های گذشتگان ما را هم به فراموشی رهسپار می‌کند چرا که تاریخ یک ملت حافظه یک ملت است.

او همچنین به اهمیت تاریخ و عبرت از گذشتگان اشاره کرد و در این‌باره گفت: علی (ع) بارها در نهج البلاغه ما را به کنکاش در کارهای گذشتگان و عبرت گرفتن از آنها سفارش کرده است.همچنین اقبال لاهوری همه موجودیت انسان را بر پایه سرگذشت گذشتگان می‌داند.

جنتی با اشاره به تلاش مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی در تدوین مجموعه بیست‌جلدی «تاریخ جامع ایران» گفت: مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی طی 30 سال کار مستمر کارنامه‌ای قابل تقدیر به جای گذاشته است که یکی از این تلاش‌ها تدوین کتاب «تاریخ جامع ایران» است که از این به بعد به عنوان یکی دیگر از اسناد هویت‌ساز ایرانی مطرح خواهد بود. پیش از این اثری با موضوع ایران با این جامعیت پدید نیامده بود؛ اثری که تاریخ پیش از اسلام و بعد از اسلام را شامل شود بنابراین کاربرد واژه جامع بحق برازنده آن است.

رونمایی از کتاب "تاریخ جامع ایران "

جنتی سپس به سرفصل‌های مختلف این کتاب اشاره کرد و گفت: یقین دارم که انتشار این کتاب از این به بعد سطح پژوهش‌های تاریخی ما را ارتقا می‌دهد و برخی دیگر از وجوه علمی و فرهنگی گذشتگان را که تا به حال برای ما نامکشوف مانده بود خواهد گشود.

به گزارش ایسنا بخش دیگری از این مراسم به سخنان سیدکاظم موسوی بجنوردی رئیس مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی اختصاص داشت.

او در ابتدای سخنانش با درود به روح شهدا از جمله شهیدان غواصی که امروز تشییع می‌شوند اظهار کرد: اگر این کشور پابرجاست به خاطر خون همین شهداست. برای طول عمر مقام معظم رهبری دعا می‌کنیم. همچنین از تشریف‌فرمایی مجاهد بزرگ آیت‌الله هاشمی رفسنجانی فقیه توانمند‌، مفسر قرآن و شخصیتی که چه قبل و بعد از انقلاب خدمات بزرگی به این کشور کرده‌اند سپاسگزاری می‌کنیم؛ خدماتی که هم در حوزه فرهنگی انجام داده‌اند و هم در عرصه آبادانی و اقتدار ملی.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :